Flynn Rider (of was het Flinke Rider?)

door | 08/03/2017

Het eerste kostuum voor FACTS is een feit. Zoontje Matthieu wordt de ‘flinke rider’. Boefje wilt hij niet zijn, maar wel de flinke, lieve Eugene zoals op het einde van de Rapunzel film.

Stof en accessoires:
 Budgetstoffen (1m blauwe Terlenka stof)
 Driessenstoffen (0.5m effen katoenen tricot, 1m namaakleer skai)
 K-bas voor de drukknoppen, passanten en holnieten

Patroon-instructies heb ik online gevonden bij Make it & Love it
De uitleg (in het Engels) is heel goed te volgen, alles staat duidelijk beschreven met foto’s.

Vestje

Hierbij kort de stappen die ik heb gevolgd:

Patroon uittekenen en op een proeflapje proberen. Als je het niet zo gewoon bent om patronen van bestaande hemd over te tekenen, kun je altijd een patroon gebruiken van een hemd en dat patroon aanpassen. Kraag en mouwen zijn niet moeilijk, ze moeten ook niet perfect passen dus dat kan niet mislopen 😉

Strepen toevoegen aan het patroon (op een kopie van het patroon, zodat je nog op het originele kunt terugvallen). Het origineel heb je sowieso ook nog nodig voor de voering.
Strepen uittekenen op de stof met telkens 2 cm tussen (let op recht van draad!).
Alle strepen verbinden op 1 cm naad (ik had eerst alles stukken apart uitgeknipt, maar dit hoeft niet, is gemakkelijker als je alles op 1 stuk stof laat en zo vaststikt)
Voeg beide stukken aan elkaar om zo het voorpand van het vestje te bekomen. Het is niet erg als de strepen niet overeenkomen want er komt nog een stukje stof over.
Leg voor de zekerheid nog eens het volledig patroon op het voorpand en duid alle buitenlijnen goed aan (ik heb er nog eens opgestikt voor de zekerheid).
Voeg stukje stof toe op de naad (zorg dat alles mooi afgewerkt is zodat de stof niet rafelt. Ik heb gezorgd voor een tunnel)
Voeg vlieseline aan de binnenkant toe ter versteviging van de sluitingen.

Naai schoudernaad (bovenaan voor- en rugpand).

Voeg kraag en mouwen toe
Vervolledig het naai-werk: voering en zijnaden
Sluitingen kiezen: probeer op voorhand en kijk wat het beste past (bij gebruik holnieten geen fouten toegelaten!)
Afwerking met de accessoires

Wat heb ik anders gedaan dan beschreven op Make it & Love it?

  • Vestje eerst op een proefstofje gemaakt (Ikea blauwe stof), kwestie van zeker te zijn dat de maat en de kraag/mouwen goed genoeg waren. Alles paste perfect van de eerste keer, wat nog eens een bevestiging is van de duidelijke uitleg.
  • Om de lat ietske hoger te zetten heb ik de strepen in het vestje gemaakt, en niet een effen vestje. Ik heb het patroon in streepjes gesneden en telkens 2 cm tussengelaten op de effectieve stof. Tip: nummer de strepen, want ze zijn klein en gaan snel ‘vliegen’. Nog een betere tip: begin er niet aan, het is veel prutswerk 😉
  • De bronzen stukjes op de mouw zijn geen knoppen maar wel holnieten, kwestie van nog iets dichter bij het origineel te komen.
  • De sluitingen zijn ook met dezelfde holnieten vastgemaakt, met een bronzen drukknop om een cool effect te geven. Let op: je hebt maar 1 kans want losmaken is geen optie… Ik heb een uitwisbare markeerstift van Prym gebruikt om alle punten aan te duiden, is zeer precies en gaat binnen de 2 dagen weg.
  • Ik heb voor de zekerheid de binnenkant met vlieseline versterkt.

Broek

De broek is een gemakkelijke losse broek die ik eerder zelf heb uitgetekend en veel hergebruik omdat hij goed zit. Hiervoor heb ik een effen tricot stof gebruikt, zoom gemakkelijk afgewerkt vermits de schonen over de broek komen. Als je graag een patroon gebruikt zoek dan een patroon van een pyjama broek met een elastiek, die zijn gemakkelijk en snel in elkaar gezet.
Hierbij kort de stappen voor een gemakkelijke broek:

2 maal voorpand en 2 maal achterpand uitknippen.

1 voorpand en 1 achterpand op elkaar zetten (goede kanten op elkaar) en zijnaad (lange rechte naad) vastnaaien van beide broekspijpen.

Binnenkant van de broekspijp daarna vaststikken (nog steeds goede kanten op elkaar).

Daarna draai je 1 van de broekspijpen om (zo heb je 1 pijp aan de goeie kant en eentje aan de slechte kant).
Plaats de broekspijpen in elkaar (goede kanten op elkaar: slechte kant aan buiten kant en de broekspijp met de goeie kant erin schuiven).

Naai nu de kruisnaad en draai daarna de broek binnenste buiten (goede kant vanbinnen).

Meet de bovenband af zodat de elastiek en mooi tussenin geraakt (ik neem meestal 0.3 tot 0.5 cm extra).
Naar de tailleband maar let op dat je een opening laat voor de elastiek.
Voeg de elastiek toe in de band (gebruik sluitspeld of elastiekplastiekje), maak beide uiteinden van de elastiek vast en naar de tailleband dicht.
Pas de broek en speld de zoom en werk af.

Overige

Schoenen heb ik gelijkaardig aan de piratenschoenen gemaakt, zie piratenvoetjes.

De handtas volgt later, ik zal ook de instructies volgen van Make it & Love it. Ik zoek eerst nog een Rapunzel kroon om de juiste afmetingen te hebben. Info en foto’s volgen later ;-).

Ziezo, flinke rider is klaar. Wie zou er niet verliefd vallen op zo’n lieve schattige Eugene 🙂

En nu is het tijd om Rapunzel klaar te stomen voor FACTS. Het proeflapje ziet er alvast veelbelovend uit, later meer!

Groetjes,
Sarah