Anna kleed: check!

door | 16/10/2016

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost (en wat gevloek daartussen), maar het kleed van Elise is klaar. We kunnen zaterdag naar FACTS vertrekken met een prachtige Anna-prinses.

Patroon: Simplicity 1222

Stof (maat 116 – 6 jaar):

  • 1 meter donkergroene satijn
  • 1 meter lichtgroene satijn
  • stukje lichtgroene, doorzichtige stof voor de mouwen (kan gerust met restjes satijn)
  • 0,5 m zwarte stof
  • 1,5 m voering (goedkope katoen gebruikt)
  • 2 meter groene tule
  • Andere benodigdheden: Blinde rits, gouden lintje, veel geduld

Ik ben gestart met het bovenstuk, in 2 examplaren (de voering is bij mij iets lichtere katoen dan de voorkant).

Daarna heb ik de mouwen vastgemaakt aan de voorkant van de stof, zoals aangegeven in het patroon.

Voor de rok ben ik iets anders te werk gegaan. Ik heb mijn ‘nieuwe stof‘ gebruikt om de rok uit te knippen, en deze heb ik dan gefronst, zo moet ik niet alle stukken en lintjes en frullekes eraan naaien, mijn stof was al klaar op voorhand.

Eens de rok vast is aan het bovenstuk, kan het gouden lintje op het bovenstuk vastgemaakt worden (het deeltje onderaan bij de rok). Wees voorzichtig bij het vastmaken van de lintjes, er is veel stof bijeen. Ik ben iets te geweldig geweest met een gebroken naald tot gevolg…

Naald in 3 stukken, wie doet het beter?

Het begint eindelijk vorm te krijgen

Na de rok komt de voering van de rok met de tule. Ik denk dat ik hier nog veel moet bijleren, want met 2 meter tule krijg ik nog niet het gewenste effect van de echte bolle prinses jurk. Ik zie het nu eerder als een ‘lichte vulling’ van de rok. Ruimte voor verbetering bij een volgende jurk.

tule vastmaken, een hele opdracht op zich

Nu begint het moeilijke werk: alles aan elkaar vastmaken: voering rok, voering boven, gouden lint bovenaan en afwerking.

Een tip voor wie dit zelf voor hun kleine prinses wil maken: laat de prinses eerst de jurk passen voor je die afwerkt (logisch, toch?). Ik heb het bovenstuk nog heel wat moeten versmallen na de afwerking, met als gevolg: alle voering losmaken, aanpassen en opnieuw afwerken.

De lengte van de rok/voering/tule op het allerlaatste met de hand afgewerkt, met ruimte om het later terug langer te maken na een groei spurtje.

Al bij al zeer blij met het resultaat, aan jullie om te leren uit mijn fouten: start met de goede maat zodat je niet te veel moet versmallen, blijf kalm en laat je vooral niet opjagen door de kleine ongeduldige prinses.

Nu enkel nog de passende schoentjes vinden

Rest mij nu nog de piraten botten van Matthieu af te werken. Hoe minder tijd, hoe productiever we zijn, dus tegen vrijdag (hopelijk) avond of (waarschijnlijker) nacht is alles klaar.

Tijd om even te rusten voor we aan de stoere piraat beginnen 😉

Groetjes,
Sarah