De kids hebben elk een nieuwe hobby en daar hoort ook een vette sporttas bij. Vermits mijn kleine monsterkes nog maar 8 en 11 jaar zijn, wilde ik graag een speelse sporttas op hun maat ipv een grote ronde sporttas. Het patroon van Mina Dotter paste mij perfect, lees er hierna meer over.
Wat heb je nodig
-
- Stof: 0.5 m is al voldoende voor 1 tas
- Stevige katoen-canvas voor de buitenkant
- Fijne voering voor de binnenkant
- Tassenband: 2m20
- Rits: 40 cm
- Stof: 0.5 m is al voldoende voor 1 tas
Patroon en eigen aanpassingen
Patroon: Mina dotter (http://polkadotjes.blogspot.com/2010/10/maakt-uzelf-ook-eens-een-worstzakje.html?m=1)
-
- De rits kan gerust ene zijn van 30 of 35cm, je kunt via de stofrandjes nog wat lengte toevoegen indien nodig. Zo hoef je niet perse een nieuwe rits te kopen mocht je nog andere ritsen op stock hebben
- In het patroon vermelden ze ook Wattine. Vermits ik met een iets hardere katoen/canvas werk heb ik dit niet gebruikt. Als je een stevigere tas wenst is dit wel aan te raden.
- De voering kan in een katoentje met een printje om het wat vrolijker te maken. Ik koos uiteindelijk voor een fijne voeringstof om de tas een stoere look te geven. De voering stof is iets beweeglijker dan katoen, maar laat je er niet door afschrikken: gebruik veel speldjes en onthou: het is ‘maar’ de binnenkant.
- Ik heb ook een iets kleinere versie gemaakt van de tas (lengte van 75 cm – de cirkel – behouden om de zijkanten cirkel niet ter herberekenen, maar de breedte wat korter gemaakt), op zich blijft de werkwijze gelijk, je moet gewoon even een berekening maken vooraleer je eraan begint.
1/ Knip alle stukken:
-
- Rechthoek: 1 keer voor buitenkant en 1 maal voering
- Cirkels: 2 keer buitenkant en 2 maal voering
- Tassenband (heb ik iets langer genomen om over de schouder te dragen)
- 2 Ritsflapjes van ongeveer 6 * 4 cm (kijk in de restjes na het knippen van de andere stukken)
2/ Maak de tassenband vast aan buitenstof
-
- Plooi de tassenband in 2 en stik de uiteinden aan elkaar. Op deze manier heb je een gelosten lus, klaar om aan de tas te stikken
-
- Teken op 10 cm rondom vierkant een lijn om de band aan vast te maken
- Markeer de helft van de tassenband (die zit nu nog steeds omgeplooid dus de plooi is de helft), zet beide kanten van de band in het midden van het rechthoek:
-
- Aan de ene kant de naad
- Aan de andere kant de plooi/de helft van de volledige omtrek
-
- Speld daarna pas de rest van de tassenband vast aan de buitenstof
-
- Controleer dat beide kanten even lang zijn door je stof in 2 te plooien. Als die niet uitkomen dan heb je waarschijnlijk je midden verkeerd aangeduid of het midden niet in het midden van je rechthoek gezet. Pas aan indien nodig.
-
- Stik op een millimeter van de rand.
TIP: gebruik hiervoor de blinde-zoom-voet. Die heeft in het midden een uitsteeksel die gemakkelijk kan gebruikt worden om de band daartegen te houden en zo recht te stikken.
Laat je tassenband steeds tegen het midden en zet je naald een paar posities naar links: gegarandeerde rechte stiksels zonder veel moeite.
3/ Rits
-
- Nu is het de beurt aan de rits. Neem de kleine ritsflapjes van 4 * 6 cm en plooi aan de lange zijde elk 1 cm naar binnen
- Plooi daarna nog eens in 2, zo zal het einde van je rits eruit zien. We plooien dit nu terug open en zien nu 3 plooilijnen, deze hebben we nodig om correct aan de rits vast te maken.
-
- Om je eerste stiksel te bepalen, plooi eerst het flapje boven de rits, zo zal het er afgewerkt uitzien
-
- Plooi daarna verder langs de buitenkant, tot je het flapje onder de rits krijgt. Hier, op de rechtse plooilijn, komt je eerste stiksel.
- Stik zo vast aan je rits. Eens vast kun je alles op de andere weg terugplooien tot je weer een mooie dubbelgeplooide flap krijgt
- Stik nu opnieuw zodat alles mooi op zijn plaats blijft. Zo is het eerste deel van de rits klaar, nu de andere kant op maat afknippen
-
- Zet de rits evenwijdig met de korte kant van je rechthoek. Zet rechts je ris op dezelfde hoogte als de zijkant van je stof
- Zet je rits open en knip daarna de linkse kant zodanig dat je nog een cm binnen je stof zit. Vergeet de rits niet eers open te zetten of je knipt je trekkertje weg (leer uit mijn fouten 😉)
-
- Pas aan de linkse kant dezelfde werkwijze toe als hierboven: flapje moet er ook mooi in 2 stappen op geraken.
4/ Rits vastmaken aan buitenstof
-
- Plaats de buitenstof met de goeie kant naar boven (korte kant van de stof naar boven)
- Zet daarop de rits met het trekkertje naar beneden. De bovenkant met de rits moet gelijk komen met de bovenkant van de stof.
-
- Gebruik een ritsvoet om de rits vast te maken aan de stof. Stik van begin tot het einde in 1 vlotte rechte lijn.
TIP: als je aan het trekkertje komt, plaats je naald in de stof, doe je persvoet omhoog en schuif de rits voorbij je naald, doe daarna je persvoet terug naar beneden en je kunt zonder boebel terug verder met je mooie rechte stiklijn.
-
- Als je hiermee klaar bent, zet de rits met het trekkertje naar boven, rits bovenaan, goede kant van de stof zichtbaar.
- Plooi nu de onderkant naar boven, zorg dat de bovenkant van de stof gelijk komt met de bovenkant van de rits. (let erop dat er geen tassenband in de weg zitten, want die willen we achteraf niet losmaken). Op de foto hiernaast zie je de plooi, de bovenstof moet nog iets hoger tot dezelfde hoogte als de bovenkant van de rits.
- Stik van begin tot einde in 1 vlotte rechte lijn.
5/ Stik tassen ineen
-
- Speld de cirkels aan beide kanten van de tas. Controleer of de rits al dan niet open is. Zorg dat die zeker tot de helft open is om achteraf te keren. Stik rondom, stop af en toe (met de naald in de stof) om alles te herpositioneren mocht je geen mooie cirkel meer bekomen.
TIP: Markeer 4 punten van de cirkel (plooi de cirkel in 2 en markeer de uiteinden, plooi daarna in 2 door beide uiteinden nu op elkaar te zetten: op die manier heb je 4 gelijke afstanden). Doe hetzelfde met de tas: rits bovenaan en onderaan markeerpunt. Zet nu beide merkpunten op elkaar en markeer andere 2 uitersten. Zo heb je ook voor je tas 4 gelijke afstanden en kun je het geheel beginnen spelden.
-
- Voor de voering gaan we eerst de 2 korte zijden van de rechthoek aan elkaar stikken met een lange steek, op die manier kunnen we gemakkelijker de zijkanten vastmaken, zeker als je zoals mij met een zachte voeringstof werkt.
-
- Na het stikken van beide zijkanten kan het stiksel bovenaan (bovenkant van de tas) terug opengemaakt worden door onze beste vriend de decoviet (of het tornmesje).
TIP: speld de buitenkantjes vast vooraleer je het stiksel lostornt zodat de volgende stap – voering vastmaken aan de tas – heel vlotjes kan gebeuren.
6/ Afwerken
-
- Draai de buitentas om, zodat de mooie kanten naar buiten zijn. Laat de voering met de slechte kant naar buiten.
Nu is het aan jullie om eens te proberen!
Veel naaiplezier!
Sarah