Stinger tas als fietstas

door | 27/11/2022

Mijn eerste Stinger tas is een feit en het zal zeker niet de laatste zijn. Wat een leuk patroontje en nog helemaal gratis ook. Bedankt lieve van GUI voor dit prachtig patroontje!!

Het patroon

Gratis patroon, hier terug te vinden.

Zeer goed uitgelegd met de nodige afbeeldingen, zoals ik het graag heb 🙂

Stofkeuze
Voor de buitenstof heb ik gekozen voor waterafstotende stof. Het is een mooie stof, maar die ruikt niet zo lekker (ik veronderstel door die extra waterafstotende laag) en je mag er niet op strijken (toch niet op de buitenkant). De stof zelf voelt ook niet zo prettig aan, maar wat maakt het uit, het is een fietstas!

Wat heb ik anders gedaan?

 • Voor de versteviging heb ik G700 gebruikt en ook H250, voor de simpele reden dat ik niet genoeg G700 in huis had om alle buiten stoffen en voering mee te verstevigen
   • Buitenstof heb ik verstevigd met G700, die valt iets soepeler dan de H250
   • Voering is voornamelijk met H250 gevoerd
   • Voor de stevigheid van de tas heb ik stylevil gebruikt zoals voorzien in het patroon
   • Voor de achterkant heb ik een extra stuk plastiek – een oude onderlegger – gebruikt om het gewicht van de tas wat te verdelen en hopelijk scheurt de stof niet aan de fietshouder (update hierover later na herhaaldelijk gebruik 😉 )
 • De handvaten van de tas zelf heb ik zelf gemaakt uit stof voor de ene kant, de andere kant is een handvat van de fietshouder zelf (kliksysteem)

TIPS (als in: maak niet dezelfde fouten als ik 😉 )

 • Gebruik voor de voering een effen stof of een motief die in alle richtingen past. Ik gebruikte een leuke roestkleurig stofje met hartjes, die allemaal in 1 richting stonden, en dat zorgt voor hartjes in alle richtingen in de voering. Stoort het mij? Nee niet echt, maar ik heb er wel op gevloekt bij het in elkaar stikken.
 • Meet alle stukken goed af! (ja Duh, en toch :p ). Bij het lange stuk in de voering (de zij- en onderkant) ben ik een paar centimeter gemist bij het knippen (gelukkig te groot geknipt ipv te klein). Ik heb ik pas gemerkt als mijn zij-zakken al genaaid waren, dus heb ik een iets minder mooie oplossing moeten verzinnen om dat recht te trekken. Stoort het mij? Nee niet echt, maar het valt niet allemaal mooi op dezelfde lijn, de perfectionist in mij zal dit altijd zien bij het openen van de tas.
 • Vergeet de handvaten niet vast te zetten (logisch toch 😉 ). Vermits ik mijn handvatten zelf heb gedaan, heb ik de stap overgeslaan waar ze tijdelijk vastgezet worden, met als gevolg dat ze niet mee gestikt waren bij het ineenstikken van de tas… Decovietje to the rescue en de handvat er achteraf nog tussen gemoffeld.
 • Sla geen stappen over en lees alles een paar keer opnieuw. Ik had geen mooie hoeken bij het samenstellen van de tas, en dat kwam doordat ik stap 9 niet goed gelezen had… Daar stond effectief dat je op 1 cm van de rand moest beginnen stikken. Leer uit mijn fouten en maak dezelfde fout niet bij stap 9 of je zit bij stap 17b met een ronde hoek…

De fietshouder
Voor de fietshouder heb ik een systeem van Ortlieb. Dit systeem zorgt ervoor dat de tas klikt en niet loskomt. Om de tas los te maken moet je aan het handvat trekken. Er zijn andere systemen beschikbaar die even goed zullen werken en die gelijkaardig zijn van prijs. Reken voor zo’n houder ongeveer een 20 à 25 euro. Niet niets, maar het is zo leuk als je je eigen fietstas kan maken!! Ik zoek ondertussen naar goedkoper alternatieven, maar die zijn schaars en minder stevig. Dat is voor een volgend projectje 😉

Het resultaat

Ik ben zeer blij met het resultaat, zelfs de fietstas heeft last gehad van een foto-bomb (bedankt Matthieu ;)). Hopelijk is dit de motivatie die ik nodig had om terug wat meer op de fiets te kruipen. Hopelijk…