Cosynette voor moeder en dochter

door | 11/03/2021

Benodigdheden

Voor de stoffen heb ik gekozen voor rood meubelstoffering furnish en een katoentje met olifanten op, beiden van budgetstoffen.nl

Ik kende deze rode stof niet, maar wat voelt die prettig en zacht aan. Let wel op de richting bij het uitknippen: zorg voor horizontaal of verticale structuur, liefst geen mix ervan. Ik heb bij de tassen voor verticaal gekozen

Ik gebruik een paspel voor de flap, heb bij de small-versie voor de dochter de speelse katoen gebruikt als flap voor het contrast. Voor mijn eigen tas heb ik het volledig in het rood gehouden om het een klassieke look te geven.

Voor de band gebruik ik klassieke tassenband, zo hoef ik zelf geen band te maken. Wie wil kan natuurlijk zelf de tassenband maken in dezelfde stof als de tas.

Voor de versteviging van alle katoen gebruikte ik plakkatoen. De furnish zelf vond ik al stevig genoeg.

Alle hardware zoals rits, passanten, enz. heb ik bij k-bas gekocht.

Het patroon

Het patroon is een PDF-patroon, die krijg je onmiddellijk via mail toegestuurd na betaling, dus gemakkelijk voor de ongeduldige kopers onder ons.

Naast de patronen in A4 (om zelf af te drukken) en A0 (om via drukker te laten afdrukken) heb je ook nog een bundel met alle uitleg.

Het lijkt een dikke bundel, maar alles is piekfijn in detail uitgelegd met foto’s en pratische tips. Er zijn 2 versies van de instructies:

–          De Foto handleiding met uitgebreide uitleg

–          De beknopte checklist voor de meer ervaren tassennaaister

Ik raad iedereen aan om bij een eerste tas (en de tweede en de derde) de foto handleiding te gebruiken, die loodst je stap voor stap door elke fase. De beknopte lijst zou ik gebruiken bij een vierde of vijfde tas.

De tas zelf

De tas bestaat in 3 maten, nl. small, medium en large. Er zijn ook verschillende opties (waarover een flap vooraan, paspel accenten of extra ruimtes met rits). Ik vind persoonlijk de versie met de flap vooraan het mooiste dus ben ik telkens voor deze versies gegaan.

De small versie voor de dochter

Ik werkte voor de small versie met een paspel op de flap, de kleine versie voor mijn dochter van 10 is van katoen om het iets kleuriger te maken. De flap is aan beide kanten verstevigd met plakvlies. Ik heb als accenten oranje gebruikt (tassenband, paspel en naaigaren) om het nog meer speelser te maken. Bij de small versie heb ik achteraan geen extra zakje gemaakt want er is vooraan onder de flap reeds een extra zakje.

Maak niet dezelfde fout als ik en let goed op de tekening bij het knippen. Dochtertje Elise zegt dat het niet stoort dat de olifanten niet helemaal recht lopen, maar het stoort mij wel een beetje nu ik er telkens op let. Manlief had het niet gezien, ok een man is geen referentie maar toch ;-).

De Medium versie voor mezelf

De flap van mijn versie is zonder paspel – ik vond geen bijpassende rode paspel of het kleur vloekte een beetje met de mooie rode stof – dus ben ik voor de simpele versie gegaan.

Achteraan heb ik wel die extra zak erbij gedaan, hoe meer vakjes hoe liever (gsm, verzorgtasje, portefeuille mooi gescheiden van elkaar, elk een eigen plekje in de tas).

Bij deze versie heb ik een verstelbare band gebruikt in plaats van een vaste lengte. Zo kan ik de tas zowel in de winter als zomer gebruiken: bij een dikke jas kan deze iets langer en in de zomer iets korter. Op zich is het niet veel moeilijker, je hebt 2 passanten nodig en een schuifgesp en eventueel riemklemmen om het rafelen tegen te gaan.

Conclusie

Ik ben fan van het patroontje en van de rode stof!

Het volgend projectje staat al klaar en het wordt een large tas, voor alle dagen van de week (deze rode medium tas is iets kleiner, ideaal voor de speciale gelegenheden). Geef toe, er is niets leuker om te antwoorden op de vraag ‘wat een leuke handtas waar heb je die gekocht?’: zelfgemaakt 🙂